Naše články a stanoviska

Boj s pojišťovnami vyhrán: za odložené očkování se neplatí

Počátkem roku 2016 jsme v poradně spolku Rozalio zaznamenali vyšší koncentraci otázek na téma hrazení povinných vakcín. V několika případech, kdy rodičům bylo uhrazení vakcíny odmítnuto, jsme obdrželi i fotokopii uhrazených částek. Začali jsme komunikovat s pojišťovnami, ministerstvem, právníky a dalšími institucemi, ale problém stále přetrvával. Ten vygradoval se změnou prováděcí vyhlášky o očkování, která vstoupila v platnost 1. ledna 2018. Vývoj problematiky od začátku do dnešního dne jsme shrnuli v článku ZDE.

Po téměř dvou a půl letech je konečně jasno: odložené očkování rodiče hradit nemusí. Od 1. června 2018 platí nový metodický postup k vykazování očkování (platný od 1. 8. 2021 ZDE), který jasně nastavuje, že v zájmu podpory proočkovanosti populace hradí zdravotní pojišťovny i očkování provedená mimo termíny stanovené vyhláškou, a to i v případech, kdy odklad očkování byl na žádost pacienta, resp. rodičů, avšak v souladu s SPC dané vakcíny.

Konečně tak pojišťovny začaly respektovat zákon o veřejném zdravotním pojištění, což by u zdravotních pojišťoven mělo být samozřejmostí!

Z metodického postupu k vykazování očkování:

Tímto metodickým postupem se řídí pojišťovny a všichni pediatři, a tedy by již neměli platby za odložené povinné očkování vyžadovat.

Rozalio nabízí radu rodičům, kteří očkování uhradili a nyní chtějí získat své peníze zpět. Máte-li zájem, pište na [email protected].

Na závěr chceme upozornit, že i přes upozornění v metodickém postupu (ve žlutém rámečku) rozhodují o očkování svých dětí jejich rodiče, resp. zákonní zástupci, tedy mj. i o době očkování.

Edit 18. června 2018

Podařilo se nám získat stanovisko MZ zmíněné v metodickém postupu (výše žlutě zvýrazněné), které si můžete přečíst ZDE.