Naše články a stanoviska

Vyjádření Rozalia k případu chlapce nakaženého tetanem v Brně

V brněnské nemocnici je hospitalizován tříletý chlapec, jemuž diagnostikovali tetanus. Chlapci se začaly objevovat první příznaky nemoci 15 dnů po ošetření rány v nose způsobené zrezivělou knoflíkovou baterií, kterou si do nosu vsunul. Tkáň v místě rány byla v době ošetření značně poškozená a znekrotizovaná. Dítě nebylo očkováno proti tetanu, protože se matka obávala vážných nežádoucích účinků. Sama s nimi totiž má zkušenosti – po očkování, které dříve podstoupila, se jí objevila roztroušená skleróza. Chlapec je nyní ve stabilizovaném stavu, tedy mimo ohrožení života.

Rozalio rodiče podporuje v individuální volbě, na tom nemění nic ani současný případ dítěte s tetanem. Má-li jeho matka tak závažné zdravotní potíže, je rozhodnutí nevystavit dítě podobnému riziku pochopitelné. Při rozhodování rodičům vždy radíme zjišťovat si co nejvíce informací o nemocech, proti kterým existuje očkování – jaké jsou možnosti nákazy, jak se nemoc projevuje, jak se léčí a jaké jsou možné následky, aby dobře věděli, o čem se rozhodují,“ říká Martina Suchánková, předsedkyně spolku Rozalio, a dodává: „Pokud se pak rozhodnou rodiče neočkovat, mají si být vědomi rizika.

V internetových diskuzích k případu se množí nenávistné reakce lidí požadujících, aby si neočkující rodiče hradili léčbu sami. V našem státě však všichni platíme zdravotní pojištění, které nám zajišťuje lékařskou péči, a to bez ohledu na to, zda na své zdraví dbáme, nebo si ho poškozujeme. Obézní dítě je ošetřováno a léčeno zdarma, zranění, jež si někdo způsobí v opilosti, je ošetřeno či operováno též z fondu veřejného zdravotního pojištění. Martina Suchánková k tomu říká: „Náš systém zdravotního pojištění není rozhodně nastavený spravedlivě, léčbu si nehradí ani kuřáci, ani řidiči, kteří překročili rychlost a zranili se, apod. Nelze ji tedy vyžadovat ani po rodičích, kteří odmítnou očkování a jejichž dítě pak potřebuje léčbu. Dokud je náš systém takto nastaven, nemůžeme z něj vyjmout jeden případ a požadovat úhradu jen proto, protože si to žádá emocemi zmítaný dav.“ V tomto konkrétním případě navíc nelze opominout vysoké riziko rozvoje autoimunitního onemocnění dítěte po očkování v souvislosti s reakcí matky na očkování. V případě poškození očkováním by šlo hrazení celoživotní péče z veřejného zdravotního pojištění a s tím nemá nikdo problém, i když se jedná o vysokou částku. Volání po úhradě nákladů je účelová hrozba části společnosti, která není schopna přijmout jiný názor, a sice obavu z následků očkování pro dané dítě převažující nad obavami plynoucími z nemoci.

Do poradny Rozalia přicházejí dotazy na existenci a dostupnost monovakcíny proti tetanu. „Rodiče tuto nemoc vnímají jako velmi závažnou a často mají vůli proti ní očkovat. Informovanost ze strany lékařů selhává, monovakcínu nabízí jen hrstka z nich,“ uvádí Suchánková.

S radostí lze dodat, že dítě je nyní stabilizováno. Díky dobré intervenci a péči lékařů. Akutní záchrana života je nejsilnější stránkou západní (alopatické) medicíny, za což jí patří obdiv, zde má své nezastupitelné místo. Ovšem celková péče o zdraví lidské bytosti má další rozměry, které se do pojetí západní medicíny nevejdou, to nelze opominout. Závěrem lze tedy poznamenat: ševče, drž se svého kopyta!