Naše články a stanoviska

Zrzka Roza dělá rozhovor… s náměstkem ministra zdravotnictví

Pane náměstku, ministerstvo chce pustit neočkované žáky se svými třídami na školu v přírodě. Nebojíte se, že se tam děti nakazí?

To se určitě nebojíme. Žáci spolu chodí celý rok do školy a bakteriemi se tam vzájemně promoří. Už si na sebe zvykli, tak jim na škole v přírodě nehrozí žádné riziko.

Aha. Takže spolu můžou spolužáci jet také na lyžák?

No, to mohou pouze v případě, že pojede maximálně 29 spolužáků na nejdéle pět dní. Jinak je to zotavovací akce a na tu jet nemohou.

Tedy záleží na počtu dětí a dnů? Co když bude škola v přírodě trvat dva týdny a pojedou na ni dvě třídy, takových 60 žáků?

To už jsem vám vysvětloval. To je škola v přírodě, na kterou jedou spolužáci, kteří se stýkají celoročně a jsou vzájemně promořeni bakteriemi. Tam je riziko nákazy velmi malé.

Hm, nechápu, asi proto, že nejsem odborník. Nevadí, třeba mi vysvětlíte, jak je to s letními tábory. Proč spolu nemohou jet děti na tábor?

To je podobné jako u školy s lyžákem. Když jede více než 29 dětí, je to zotavovací akce a tam jsou pravidla jasná. Na takovou akci jede více dětí, řekněme z celého okresu, které se neznají a mohou mezi sebou nákazu šířit.

Já měla na mysli hlavně tábory dětských oddílů, jako jsou třeba skauti. Ty děti se celoročně stýkají a jezdí spolu i na víkendové akce. Proč tyhle děti nemohou jet spolu na tábor?

Aha, takhle… No, tak stejně je to zotavovací akce, a když jede více než 29 dětí, riziko je větší.

Napadá mě, zda se na škole v přírodě nemohou také potkat děti z celého okresu?

Teoreticky by mohly, ve velkých objektech se někdy různé školy potkávají, ale to je škola v přírodě. Tam je riziko nákazy velmi malé.

Pardon, to opravdu nepochopím.

Nevadí, k tomu nejste kompetentní.

Jistě máte pravdu, pane náměstku. Zeptám se dále. Když děti, které spolu chodí do jedné třídy ve škole, nejsou pro sebe rizikem, povolil byste chodit do školky neočkovaným dětem?

To určitě ne. Riziko nákazy u malých dětí je obrovské. Tam se jim imunita teprve buduje.

Ale do školek jste pustili pětileté děti bez ohledu na očkování. Proč?

My ne, my se jich obáváme. To způsobilo ministerstvo školství, když zavedlo povinný předškolní rok. Chtěli jsme to zrušit, bohužel to naši zákonodárci nepochopili, a tak ty děti plní povinnou školní docházku.

Avšak naše sousední země takové omezení pro školky nemají. Proč je tedy u nás tento zákaz?

Protože to považujeme za nejsilnější motivační faktor pro naočkování, lepší než několikatisícové pokuty.

Já myslela, že se bavíme v rovině lékařského odůvodnění.

To se jistě bavíme. [smích]

Tak proč si myslíte, že tuhle cestu nezvolilo Slovensko, když zamítlo omezovat vstup neočkovaných dětí do školek?

Taky jsou z toho tamější odborníci zdrcení a mají strach z epidemií! A podívejte se, jak v jiných zemích Evropy zavádějí povinné očkování. Třeba v Německu proti spalničkám. Dříve odpůrci očkování argumentovali Německem a jakmile se tam povinné očkování zavede, tak už mlčí.

Tak já už budu raději také mlčet. Děkuji, že jste mi všechno vysvětlil.

Pokud nechápete stejně jako zrzka Roza, podepište petici za odstranění diskriminace dětí v přístupu do kolektivů v rámci povinného očkování. Více o petici ZDE.