Vaše příběhy a úvahy

Povinné neznamená nejlepší – příběh osmý

Ráda bych se podělila o náš očkovací příběh. Vždy jsem chtěla dopřát dětem to nejlepší, to platilo i o očkování. Připlatili jsme si nad rámec povinného očkování za vakcínu Prevenar13 (nepovinné očkování proti pneumokokům), ale s ní přišly překvapivé problémy. Dcera na ni negativně zareagovala a zkušenost to nebyla vůbec příjemná. Po aplikaci ztrácela tři dny rovnováhu, na několik měsíců se zastavil vývoj řeči, očkování jí oslabilo imunitu (IgA), zvýšilo nemocnost a vyvolalo několik nežádoucích účinků popsaných v příbalovém letáku. Reakce nebyla uznána jako související s vakcínou.

Další očkování jsme začali opravdu důkladně zvažovat, protože jsme nechtěli zdraví dcery znovu ohrozit. K očkování vakcínou Priorix (proti dětským nemocem) jsme přistoupili až před nástupem do mateřské školy, aby nebyla diskriminována a vyloučena z předškolního kolektivního vzdělávání. Tímto náš očkovací příběh pokračuje.
Dne 30. 4. 2015 byla dcera očkována a 14 dní nato dostala večer teplotu 38,5 °C, do rána teplota klesla, následující večer se vše opakovalo a třetí den se osypala od krku po bříško hustou růžovou vyrážkou. 
17 dní po osypání dcery jsem si na čele našla růžové pupínky, do večera mi stoupla teplota na 38,7 °C, měla jsem zimnici, bolesti kloubů, bolest hlavy po dobu trvání teploty. Inkubační doba zarděnek je 14–23 dní! Po dvou dnech teplota zcela ustoupila a vysypala se vyrážka, několik pupínků na dekoltu a hustá růžová vyrážka na celém břiše. Vše do večera velmi vybledlo. Natekly mi uzliny pod ušima a vydržely nateklé více jak týden po vymizení vyrážky. Došla jsem si na odběry krve (10. den od osypání) a byly pozitivní na rubeolu – zarděnky! Závěr mé obvodní lékařky zněl „odeznívající infekce“. Očkována proti zarděnkám jsem byla v roce 1994.

Dítě ve věku 15 měsíců, tedy ve věku, kdy se obvykle aplikuje MMR vakcína (povinné očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám), má mnohdy těhotnou maminku. Ta nemá tušení o stavu svých protilátek na zarděnky, o stavu své imunity, ani o tom, co může vakcína způsobit.

Vzhledem k tomu, že se v ČR vyskytuje ročně pouze několik případů zarděnek, je časová souvislost mého onemocnění s osypáním dcery zcela zřejmá. Chtěla bych po své zkušenosti varovat maminky, aby byly opatrné s podáním vakcíny v době svého těhotenství, protože o ochranu nenarozených dětí jde u očkování MMR vakcínou především! Přehlížení rizika její význam popírá!

Blanka a Kristýnka M.

Příběh převzat z brožur Jak zasáhl systém očkování do života některých rodin. Byl lehce korigován.

ZAPOJTE SE DO LEGISLATIVNÍCH ZMĚN. VÍCE INFO ZDE