Naše články a stanoviska Školky, ŠVP a ZA

Do sousedských dětských skupin by mohly všechny děti bez podmínky očkování! Rozalio rozjelo novou kampaň

Sousedská dětská skupina (SDS) je novinkou, kterou přináší probíhající novelizace zákona č. 247/2014 Sb. Má být další možností hlídání dětí pro pracující rodiče. MPSV chce tímto podpořit efektivní sladění profesního a rodinného života, k čemuž se vláda ČR zavázala svým programovým prohlášením ze dne 1. března 2023.

Novela jde aktuálně do druhého čtení, byla projednána ve výborech a ty ji doporučily ke schválení. Více informací viz Sněmovní tisk č. 716.

Do SDS mají docházet maximálně čtyři děti, a to již od věku 6 měsíců. Pečovat o ně bude fyzická osoba, která bude pobírat na každé dítě státní příspěvek a k tomu může do určité částky vybírat příspěvky od rodičů.

Benefity této formy péče jsou značné: malá skupinka (pro malé děti ideální), blízký vztah s pečující osobou, domácké prostředí, osobní vztahy s rodiči, pružná a snadno dosažitelná služba potřebná zejména v místech se špatnou dostupností zařízení pro děti, budování komunity v obcích.

Přijetí dítěte do SDS je ovšem v návrhu podmíněno řádným očkováním. Rozalio navrhuje tuto podmínku zrušit.

Důvody:

  1. Do SDS budou docházet maximálně čtyři děti převážně z blízkého sousedství, ty se běžně potkávají i mimo sousedskou skupinu. Riziko zhoršení epidemiologické situace je mizivé.
  2. Do SDS mohou být přijímány děti už od věku 6 měsíců, kdy ještě ani nemohou mít řádné očkování dokončeno. Pečující osoba by tak musela hlídat rodiče, zda své dítě včas naočkovali.
  3. V situaci, kdy dítě nemůže být očkováno kvůli zhoršení zdravotního stavu a překročí se doba daná vyhláškou, nastane rozpor, zda dítě může do sousedské dětské skupiny docházet.
  4. Vyřazení dítěte znamená pro pečující osobu ztrátu nezanedbatelného příjmu, pro rodiče náhlé pracovní omezení a pro dítě stres a zklamání.
  5. Případná pokuta pro pečující osobu je hrozbou a povede k obavám ostatních zájemců o registraci do SDS. Málokomu se bude chtít řešit komplikované a nepříjemné situace jak s rodiči, tak s úřady.
  6. Od roku 2017 děti od pěti let věku docházejí do mateřských škol bez ohledu na očkování, přičemž se nevyskytl žádný vážnější epidemiologický problém.
  7. Děti bez řádného očkování mohou chodit do dětských koutků, na dětská hřiště i do bazénů a stýkat se s kamarády nejen ve svém sousedství.
  8. V zahraničí (například v sousedním Rakousku) chodí děti do všech kolektivů bez ohledu na očkování, bez rozlišení velikosti skupiny či věku dětí. Proočkovanost v Rakousku je podobná jako u nás, což ukazuje, že docházka dětí do kolektivu bez ohledu na očkování je bezpečná.

Rozalio vyhlásilo dne 25. září petici Za přijímání dětí do sousedských dětských skupin bez podmínky očkování. Elektronický podpis zde má zákonnou váhu. Sbírat fyzické podpisy v papírové podobě je poměrně náročné a na ovlivnění zákona je jen omezený čas. Pokud však lidé nemohou nebo nechtějí podepsat petici elektronicky, připravili jsme papírovou petici k vytištění ZDE. Zájemci ji mohou podepsat a odeslat na adresu v záhlaví petice, ideálně do 11. října 2024.

Další potřebnou záležitostí je zapojení vás všech, které to zajímá a jsou ochotni něco pro věc udělat. Jedná se především o oslovení politiků, nejlépe při osobní schůzce, popřípadě e-mailem. Ideální jsou lidé, kteří mají zájem o SDS, mají malé dítě, které by potřebovali hlídat, aby mohli jít do práce, nebo chtějí dokonce SDS založit (například proto, že v jejich obci není dosažitelná školka). Rodiče mohou poslancům či senátorům snadno a autenticky předložit svou osobní situaci a vysvětlit překážky, které jim podmínka očkování přináší. Vítáme však všechny dobrovolníky, kteří by byli ochotní zajít za politikem, vysvětlit mu situaci a požádat ho o podporu pozměňovacího návrhu vedoucího k odstranění podmínky očkování pro přijetí do SDS.

Jak oslovit a navštívit politika vám rádi poradíme. Napište nám na [email protected].

Pozměňovací návrh na vypuštění podmínky řádného očkování pro přijetí do SDS načte v Poslanecké sněmovně během druhého čtení (termín zatím není znám) poslankyně Nina Nováková. Prohlásila to na jednání Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu dne 25. září 2024.

Jak se novela projednávala ve výborech, ve kterých vystoupila se svým projevem také naše předsedkyně Martina Suchánková, si můžete poslechnout:

Rozalio zároveň vyzývá veřejnost k finančnímu zapojení do kampaně skrze projekt na darujme.cz ZDE. Aktivní podporu potřebujeme a vážíme si jí!