Naše články a stanoviska Nežádoucí účinky

Společnost Merck před soudem kvůli vakcíně Gardasil

Farmaceutické společnosti Merck nařídil soud v Kalifornii, aby prokázala účinnost vakcíny Gardasil (proti lidskému papilomaviru – HPV). Stalo se tak na základě soudního sporu z roku 2016. Ten se týkal 16leté dívky, které byl krátce po třetí dávce vakcíny Gardasil diagnostikován syndrom posturální ortostatické tachykardie (POTS), což je zásadně oslabující stav.

POTS je porucha nervového systému charakterizována abnormálně vysokou srdeční frekvencí, k níž dochází, když se člověk z pozice vleže postaví, a která zůstává zvýšena přibližně 10 minut. Jediná úleva přichází, když člověk leží.

Dívka byla před očkováním zdravá a aktivně hrála basketbal. Její rodina obvinila společnost Merck z „podvodu a klamu, nedbalosti, používání vadného výrobku (nedostatečné upozornění), zanedbání lékařské péče a lékařského ublížení na zdraví“. Společnost Merck viní také z ovlivnění (urychlení) schvalovacího procesu za účelem finančního zisku.

Jedná se tak o první případ, kdy je výrobce vakcín předvolán k soudu, aby předložil aktuální studie, které dokazují efektivitu jeho vakcíny.

V dubnu 2018 bylo v databázi Světové zdravotnické organizace VigiAccess 85 329 hlášení nežádoucích účinků očkování proti lidskému papilomaviru (HPV). Ty zahrnují závažné reakce včetně srdečních příhod, mdlob, záchvatů a epilepsie. Zároveň obsahuje 37 699 zdokumentovaných případů poruch nervového systému, 533 případů syndromu posturální ortostatické tachykardie (POTS) a 389 náhlých úmrtí.

Více k případu si můžete přečíst zde: https://www.naturalnews.com/2018-06-04-merck-accused-of-fast-tracking-gardasil-for-financial-gain.html