Naše články a stanoviska

Ezopiče děsily. Prahu opět pobavilo i pobouřilo Sametové posvícení

Praha 17. listopadu 2019
Strach jako ideální prostředek manipulace. Ve společnosti pořád někdo něčím straší a pak přichází s výtečným a jedinečným řešením, ať už za peníze nebo za voličské hlasy. Při příležitosti 17. listopadu prošel Prahou satirický karnevalový průvod Sametové posvícení. Sestával ze třinácti skupin, tzv. klik, tvořených studenty, neziskovými organizacemi, jejich klienty a dobrovolníky. Výjev Rozalia a A-centra – Pojízdná rodičovská poradna – Rodičovství jako efektivní zdroj strachu, výhodná komodita na trhu – poukázal především na strach vyvolávaný v rodičích: o život, zdraví a budoucnost jejich dětí.

Sametové posvícení – satirický průvod masek se letos již poosmé hravě a inteligentně vyjadřuje k současným společenským problémům. Průvodu se účastní nejrůznější občanské iniciativy a spolky, které prostřednictvím masek v nadživotní velikosti zhmotňují palčivá témata, jimiž se dlouhodobě zabývají nebo která se jich momentálně dotýkají.

Rozalio se zabývá změnou povinného očkování, A-centrum je průvodce těhotenstvím a rodičovstvím. Obě organizace podporují především sebevědomí rodičů. Vyvolávání a podpora strachu, se kterým se rodiče potýkají, je diametrálně odlišný přístup než jaký zastávají tyto dvě organizace. To je spojilo do jedné kliky a s bruselskými hudebníky BRUiTAL Zinneke a výtvarnicemi Terezou Beranovou a Magdalenou Prouskovou Koděrovou vytvořily společnou kliku EZOPIČE. „V průvodu ten strach vyvolával náš kmen – společná hudební formace. Na pomoc vzápětí přišli naši spasitelé – prodavači jistot – lékařka, lesana, farář a guru s neodolatelnou nabídkou uklidňujících komodit. Ti nabízeli své služby a produkty a rozdávali pamflet, který jsme pojali jako katalog. Zákazníci si mohli vybrat z široké nabídky řešení svých strachů – porod císařským řezem na přání, nebo porod v lese, očkování i pijavice, kurz efektivního rodičovství nebo lobotomii, Persil nebo mýdlové ořechy. Jak vidno, u nás si vybral každý a doufáme, že se u toho i pobavil. My jsme si průvod i tvorbu užili náramně,“ popsala kliku Martina Suchánková, předsedkyně spolku Rozalio.

Motto letošního ročníku zní ULÍTLY TI VČELE?! K čemu odkazuje?

1) Vývoj od listopadu 89 v mnohých z různých důvodů vyvolává smutný pocit. Budeme jen pasivně zírat na to, jak nám uletěly včely?

2) Reálný úbytek včel je jedním z viditelných důkazů ekologických problémů, které zasahují jak celou planetu, tak i „zemi mlékem a strdím oplývající“.

3) Konání vrcholných politiků vzbuzuje dojem, že jim ujel vlak. Zamrzli v čase, nebo chtějí předstírat, že dějiny se odehrávají jen za hranicemi? Ulítli ti v čele!

4) Nejsme jen poslušné dělnice pasivně čekající na katastrofu. Máme žihadla v podobě humoru a satiry, máme trubce, kteří dokážou pořádně zatroubit. Prvním krokem ze začarovaného kruhu je získání nadhledu. Ulítni si v čele průvodu i Ty!

5) Svět se mění a my s ním. Gott ist tot, lang lebe Maja!

Podívejte se na video zde: https://www.facebook.com/sametoveposviceni/videos/2473387122986323/

Náš pamflet, který jsme rozdávali:

Letošní kliky a jejich témata:

Dětské domovy Lety u Prahy, Klánovice, Nové Strašecí a spolek Múzy dětem: Včely odlétají a hledají nový úl, tak jako děti z DD hledají nové domovy.

Ekodomov a Scioškola: Půda jako pouhý držák na kukuřici, půdní rozkladači si naposledy připíjejí herbicidem.

Extinction Rebellion: Vražedná hra s klimatem. Čas utíká a my si hrajeme dál.

Grandwazoo: Tradiční fasnachtová klika ze švýcarské Basileje, podpoří ústřední téma průvodu.

Greenpeace a Gymnázium na Zatlance: Vize budoucnosti, kde ve vládě ČR zasedají zvířata i stromy – pouhé sci-fi?

Jedličkův ústav a Gymnázium Elišky Krásnohorské: Sociální bubliny – nafoukněte si tu svoji!

Konsent z.s. a gymnázium Open Gate: Musí sexuální obtěžování být nezbytnou součástí večerní zábavy?

Lesní škola ZeMě: Stromy táhnou na Prahu! A v zádech mají nabroušené sekery.

Mensa gymnázium ve spolupráci s ambasadory Rekonstrukce státu: Ústavní zabijačka – český lev na vlastní kůži zakusí osekávání demokracie.

Obchodní akademie a Střední odborná škola generála Františka Fajtla, Louny: Nepřiměřené tresty za týrání zvířat.

Osoby bez domova z Komunitního centra Žitná 35 a studenti Gymnázia Jana Patočky: Nehodící se škrtněte aneb jaký guláš vznikne omezením sociálních služeb.

Pragkontakt, Gymnázium na Pražačce a německé gymnázium Delbrück: „Tak čistý, až to bolí! / So sauber, dass es blendet!“ Vymývání mozků a slepé následování autorit.

Rozalio, A centrum a kolegové z bruselského karnevalu Zinneke: Rodičovství jako efektivní zdroj strachu. Výhodná komodita na trhu.

Tosara z.s.: Česká společnost hledá ten správný odstín hnědé.